AVCILIK
  • 10.02.2021
  • -
  • Ördek Avına Dair Her Şey - TÜRKİYE AVCILAR OTAĞI

Ördek Avına Dair Her Şey

ÖRDEK AVI HAKKINDA HERŞEY

ÖRDEK AVI NEDİR?
Ördek avı biz avcılar için öyle bir tutkudur ki; balçığın, çamurun ve donmuş bir göletin içine sert rüzgarlar eşliğinde delicesine sırf onları görebilmek için gireriz. Bazen nasibimiz ile buluşamasak da onları havada, karada veya yanımızdan geçer iken o sert manevralarını izlemek, göğü delercesine havada çıkarttıkları o sesi işitmek, o doğada bulunmak, bir akarsuyun kenarına geçip o kara demlikte ki çayımızı yudumlamak, orada bulunmak, bizler için paha biçilemezdir. Ördek avı bambaşkadır… Ördek kendi familyasında dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı uçuş yüksekliğini ve mesafesini ayarlayabilen en akıllı kanatlı hayvanlardan birisidir. Ses duyabilme ve görebilme yeteneği muhteşem denilebilecek bir derecedir. Güneşli ve yumuşak havalarda yüksekten uçarak su birikintisi _dere kenarı, ırmak, nehir, çeltik tarlası vb. _ sazlık alanlara inmek ve yemlenmek ya da geceyi burada geçirmek için güvenli alan ararlar. Karlı, tipi ve fırtına gibi sert olarak adlandırdığımız havalar da ise görüş mesafesi az olduğu için doğanın dengesine onlar da yenik düşer ve alçak uçuşlar yaparak avcıya atış hakkı verirler ve hedef olurlar. Ördek avında meranın seçimine ve meranın dengesine göre değişiklik gösteren birçok avlanma şekli olsa da biz avcı abilerim ve kardeşlerim bunu 3 ayrı şekilde adlandırabiliriz;

Parlama Avı
Bu av şekli genelde dere, ırmak, çay ve göl kenarlarında yürüyerek yaptığımız bir tekniktir. Bu alanlar da sessizce yürürüz. Açık alanlarda, saz kenarlarında ve suyun oluşturduğu çataklar gezilirken ördek rahatsız olur ve bulunduğu bölgeyi terk ederken bizlere atış imkânı sunar. Bu şekilde ki avlanma tekniğine bizler parlama avı deriz.

Geçit Avı
Bu av şekli ise yine dere, ırmak, çay ve göl kenarları ya da ördeğin geçiş güzergahında beklenerek ördeğe atış imkanı tanıyan av şeklidir. Bu avda kamufle olmamız ve sessizce beklememiz şansımızı arttıracaktır.

Bek Avı
Bu avda ise dere, ırmak ve göl diye sınıflandırmadan kısaca su birikintisi olan ördeğin geçeceği muhtemel uygun meralarda mühre veya ördek sesini çıkardığımız düdükler kullanılır. Sabit mühre, hareketli mühre, rüzgar kanatlı mühre, motorlu mühre ve her ördek sesine uygun ses çıkartan çeşitli ördek düdüklerimiz ile yapılması bizlere şans verir. Bu avda ördeği kandırmak amacıyla yapılmış bir çok alet kullanımı mevcuttur. Bunlardan bazıları yasal, bazıları ise yasaktır.

ÖRDEK AVININ İNCELİKLERİ NELERDİR?
En önemli konulardan birisi kamuflaj _kamufle olma_dır. Başında belirttiğim gibi ördek muhteşem bir ses duyma ve görme yeteneğine sahiptir. Meraya uygun şekilde saz ya da benzeri desenli elbiseler kullanmalıyız ve sessizce avı da beklemeliyiz. Ördek kış aylarında yapılan bir avcılık olduğu için bu tarz elbiselerin soğuğa ve yağmura dayanaklı olması avcı abi ve kardeşlerimin yararınadır. Daha verimli bir avcılık yapabilmek için giyim gerçekten önemli bir faktördür. Vurulan avı sudan alabilmek için ise; devreye kasık çizmesi, boy tulumu ve neopren tulumlar devreye girer. Diğer çizmelere nazaran neopren boy tulumu bek avlarında hem suya girebilmek adına, hem de eksi derecelerde bile üşütmemesi adına en elverişli seçim olacağını düşünüyorum.

Ördek Avında Tüfek ve Fişek Seçimi
Gündüz avında genellikle uzun namlulu 71 ya da 76 cm namlu tüfekler kullanılır. Benim gözlemlediğim en çok kullanılan yarı otomatik tüfeklerdir. Yarı otomatik tüfekler kendi içinde kinetik sistem ve gazlı sistem olarak ikiye ayrılırlar. 71 cm namlulu bir tüfeği baz alırsak gündüz avlarında 4 veya 3 nolu şokla geçişlere bakarak ise düşürüp alçaltarak oldukça verim alınabilir. Genelde soğuk havalarda 34 gram, 36 gram _çok soğuk var ise_ 4 veya 5 numaralı power tapa veya bior tapa diye nitelendirdiğimiz fişekler tercih edilmelidir.

Havanın durumuna göre fişek gramajları yükseltilebilir veya düşürülebilir. Zamanla kendi tüfeğinizin hangi fişek, hangi gramajda ve hangi şokta daha iyi olduğunu daha güzel verim aldığınızı deneyerek kendiniz görebilirsiniz. Akşam avlarında ise ördek genellikle alçak uçuşlar yaptığı için 66 cm veya 71 cm namlulu tüfekler tercih edilir. Eğer iki tüfeğim yok 76 cm namlu tüfek ile avlanıyorum derseniz , Şok seçiminiz 4 yada 5 numara olmalıdır ki fişeği Daha çabuk açması ve dağıtması içindir ve keçe tapa, bior tapa ince numaralı saçmalar ve düşük gramajlı fişek seçimleri yaparak şansınızı daha çok arttırabilirsiniz.

Az öncede belirttiğim gibi havanın durumuna göre fişek gramajları yükseltilebilir veya düşürülebilir.

Mühre ve Düdükler
Bir diğer ördek avında olan inceliklerden birisi ise bana göre mühre seçiminin güzel bir şekilde yapılması ve güzel bir ördek yanıltma düdüğüdür. Biz yasalara ve kanunlara uygun avlanan avcılar olduğumuz için yasal olan ekipmanlardan mührelerden ve yanıltma düdüğümüzden biraz bahsedelim.

Sabit Ördek Mühresi
Birebir ördeğe benzeyen ördek mühresi suya ip ya da misina yardımı ile kurşun takılarak yayılım yapılan mühre çeşididir. Bu mühre suya nizami aralıklarla çeşitli şekilde yayılımı yapılır ve ördeğe sanki orda bir grup ördek varmış gibisinden kandırılır. Kendi aralarında sakar meke mühresi, fiyu mühresi, elmabaş mühresi, çamurcun mühresi, kılkuyruk mühresi ve yeşil baş ördek mühresi olarak erkek ve dişili gruplarda içlerinde ayrılırlar.

Hareketli Ördek Mühresi
Bu mühre de aynı sabit mühre gibi suya atılır. Ancak içinde küçük bir motorlu titreşim yapan elektronik kısım olduğundan dolayı sanki ördek canlıymış gibi suda sağa sola ufak dairesel şekiller de dönüş sağlar. Bu da ördeği kandırmak açısında gayet bence başarılı bir mühre olarak ördek avcılarının seçimlerindendir.

Kanatlı Rüzgarla Dönen Ördek Mühresi
Bu mühre ise diğer sabit mührelerle birlikte yine arasına yayılım yaparak kazık yardımı ile yere çakılır. Rüzgar yardımı ile kanatları hareketlenir ve sanki meraya inen ya da meradan kalkan bir ördek görüntüsü verir.

Motorlu Ördek Mühresi
Bu mühre çeşidi ise içinde elektronik bir motor sistemi ile. Kanatlara hareket verir ve sürekli aynı eksen de dönmesine yardımcı olur. Aynı rüzgar hareketli ördek mühresi gibi kazık yardımıyla yayılıma çakılır. Pil ve Akü yardımı ile enerjisini alır. Ördek avının olmazsa olmazlarından diyebilirim. Sabit mühre hiçbir ördek avında tek başına bu kadar kandırıcı olamaz. Şayet yanında Motorlu Mühre varsa ki şahit oldum, yüksekten uçan bir ördeği bile indirebilir.

Ördek Düdüğü
Çeşitli ördekler için ayrı ayrı yapılmış düdük çeşitleridir. Gerçek ördek sesi çıkarır ve bu alet de ördek avının bence olmazsa olmazlarından biridir diyebilirim. Kendi aralarında ördek düdüğü, kaz düdüğü, ıslıkçı ördek düdüğü diye birbirlerinden ayrılırlar.

HANGİ EKİPMANLAR İLE YAPILIR?
Mühreler ve düdükler;
Sabit ördek mühresi, hareketli ördek mühresi, kanatlı rüzgarla dönen ördek mühresi, motorlu ördek mühresi, ördek düdüğü

Giyim;
Gizlenme ağları, çizmeler, tulumlar, termal çoraplar, saz desenli veya o yöreye uyacak desenli elbiseler, hazır veya el yapımı gümeler, eldiven, şapka, bere, termal, içlikler, kuş taşımalı veya fişek taşımalı av yeleği, yedek kıyafetler

Araç gereçler;
Mühre taşıma çuvalı, bıçaklar, bel kemerli fişeklik, sırt çantası, kafa veya el feneri, atıcılık gözlüğü, dürbün, tüfek kılıfı, isteğe göre tabure veya sandalye, av tekniğine göre çok amaçlı çakı, atış kulaklığı, termos, ördek kıtkası, çakmak, paraşüt ipi, isteğe göre yiyecek, su, kürek, el vinci, çelik halat, kriko, odun, isteğe göre semaver, tava, bardak, isteğe göre masa, vurduğumuzu alabilmek için balık oltası, ilk yardım kiti, tüfek askı kayışı, fişek taşıma kutusu isteğe göre, var ise köpeğimizi yanımıza almalıyız.

VURUŞ TEKNİKLERİ
_ Av Tüfeği bandını bir nişan alma parçası gibi kullanan atıcı her şeyi yanlış yapmaktadır. Bazı görüşlere göre av tüfeği üzerindeki bantlar ve arpacıklar gereksiz parçalardır ve sadece kötü atıcılara hizmet eder. Uçar atışının temeli el - göz ve refleks koordinasyonudur ve kesinlikle silahla kısa bir göz temasını gerektirir.

_ Kesin olarak hedefe odaklanın. Gözler hedef ile bağlantılı el - göz koordinasyonunun optimal olması için kesinlikle hedef üzerinde odaklanmalıdır. Eğer gözler silahla ilgileniyorsa veya tüfeğe yaslı değil ise hedefi net göremeyecektir.

_Eğer gözlüğünüz buharlaşmışsa önemsemeyin. Birçok trap atıcısı ayrıntılardan hedefe daha keskin olarak odaklanılabileceğini öğrenmiştir. Sürekli gözlük camlarını temizlemeye uğraşmak, dikkati oluşan buhara toplamaktır ve sadece her şeyi daha kötü yapar.

_Tüfeği savurmak için vücudunuzu ve omuzunuzu birlikte kullanın. Bu hareket başınızı uygun yerde tutacak ve gözleriniz her zaman hedefinde olacaktır. Eğer silah sadece kol hareketi ile savrulursa bu gözlerinizi hedefinden uzağa itecektir ve önlemeyi bırakacaksınızdır.

_Bir çok atıcı zaman içerisinde; silahlarını kuşlar menzile girdiğinde omuzladıklarında daha iyi atışlar yaptıklarını öğrenmiştir. Erken omuzlanan silahlar başarınızı azaltacaktır ve kuşun kaçışını sağlayacaktır.

_Silahınızı onu kontrol edebilecek yumuşaklıkta tutun. Silahınızı çok fazla sıkmanız, kaslarınızı yoracaktır.

_Asla gökyüzüne saçma yağdırmayın, silahınızın menzilini iyi öğrenin. Yüksekten uçan kuşlar optik bir yanılma nedeni ile yavaş uçuyormuş gibi algılanır. Yükseklik arttıkça önleme payını ve savurma hızınızı arttırın.

_Önlemenin ve savurmanın yeterli, her şeyin uygun olduğunu düşündüğünüzde tetiğe basmanız yeterli olacaktır.
VAZGEÇME, FAZLA BEKLEME VE DÜŞÜNME!

_ Tetiğe bastığınız an ile saçmaların namluyu terk ettiği an arasında, her zaman fark vardır. Tetiğe basıldığı anda savurma hareketinin kesilmesi saçmaların hedefin gerisinde kalmasına yol açacaktır.

_Başınızı aşağıda tutun. Her atıcıda atışının sonucunu görmek için başını kaldırarak hedefe bakma isteği vardır. Başı kaldırmak gözün namlu hattına uygun yerleşimini bozar ve başarısız olur.

_Savurma hızınızı arttırmayı öğrenin. Uçar hedeflere yapılan atışların çoğunda arkada veya alçakta kalma nedeni ile hedef vurulamaz. Savurma hareketi gerektiğinde agresif _ sert, hızlı hırçın _ olabilmelidir. Trap ve Skeet çalışmaları savurma hızınızı ve atışlarınızı geliştirmenizi sağlayacaktır.

_Nerede olursanız olun ayaklarınızın yere sağlam bastığınızdan emin olun ve az da olsa öne yatık bir şekilde atışınızı gerçekleştirin.

_Sağdan veya da solumuzdan pike yapan bir ördeği elde etmek için ilk öce arpacığı önüne geçirerek mesafesine göre 1 kuş önüne veya 2 kuş önüne atar iseniz namludan fişeğin çıkması ve o kuşun işaret aldığınız yere gelmesi saçma ile kuşu buluşturur ve avı elde edersiniz Veya karşımızdan gelen bir kuşun tam da üstümüze yaklaşır iken yine mesafesine göre 1 kuş önüne veya 2 kuş önüne atar iseniz namludan fişeğin çıkması ve o kuşun işaret aldığınız yere gelmesi saçma ile kuşu buluşturur ve avı elde etmenize yararı olur Parlama ördek avında 5,4,3 şoklar kullanılabilir hava yumuşak ise 28, 30, 32 gramaj ve 6,7,8 no fişeklerden ve trap özel fişeklerinden verim alabilirsiniz, hava sert ve rüzgarlı ise de 32 34 36 gramaj ve 6,7,8 no fişeklerden verim alabilirsiniz Güme ve geçit avlarında ise 4,3,gerekirse 2 no şoklar kullanılabilir hava yumuşak ise 30, 32 gramaj ve 6,5,4 no ve trap özel fişeklerden verim alabilirsiniz, hava sert ve rüzgarlı ise de 32, 34, 36 gramaj ve 6,5,4 no fişeklerden verim alabilirsiniz. Uçar avlarında genellikle hızlı ve etkili fişekler seçmeniz sizin daha az önleme ile atışınızın hatalarını kapatacaktır ve avı elde etmenizi kolaylaştıracaktır.

Düşük gramaj ve ince saçmalı- _ava göre_ fişekler sizler için her zaman daha verimli ve hatayı kapatan atışlar sağlar… Avın kaçışına göre kesinlikle hiçbir zaman acele etmeden süpürge yöntemi ile iyice süzerek ve önleme yaparak atış yapmanız her zaman daha verimli olacaktır.

EN ÖNEMLİ İNCELİKLERİ NELERDİR?
Ördek avının en önemli unsurları ise sessizlik, kamuflaj _kamufle olma_, mühreler, düdükler, soğuk hava şartlarına göre çizme ve tulumlar ve doğru silah ebat seçimi ve fişek seçimidir. Tüm bunların yanında ise en çok ihtiyacınız olan şey sabır.

HANGİ ZAMAN ZARFINDA YAPILIR?
Ekim aynın ortasında başlayan ördek avımız Şubat sonuna doğru eş tuttuğu için kapanmaya başlar yani kışa yakın bir vakitte ördek avı başlar ve yapılır.

GÖÇ NE ZAMAN ÜLKEMİZE GELİR?
Göçmen kuşlar yılda iki defa Kuzey ve güney yarımküreleri arasında göç ederler. Kış aylarında havaların soğumasıyla, kuşların besin bulması zorlaşır ve bu konuda aralarında rekabet artar. Bu sebeple kuzey yarımkürede üreyen göçmen kuşlar, her sonbaharda Güney yarımküreye doğru göç hareketine girişir.

Ülkemizdeki göç kuşları başlıca;
Altıngöz, kara ördek, karabaş patka, tepeli patka, elmabaş patka, macar ördeği, çıkrıkçıkın, kıl kuyruk, yeşilbaş, çamurcun, boz ördek, fiyu ve sakarca kazıdır.

HANGİ HAVA ŞARTLARINI SEVER VE VERİM ALINIR?
Kendi gözlemleri mi söylemeliyim yoksa avlandığınız göleti bilemiyorum ama kıyıdan avlanıyorsanız ve hava açık, poyraz yoksa hem av erken bitiyor hem de fazla ördek çalışmıyor. Ama poyraz olduğunda kuş daha fazla hareket ediyor, buna havanın kapalı olması ve yağış da eklenirse av uzuyor ve genelde ördek çalışıyor.

Biz Sizi Arayalım